Håndarbeid
Blåvingedrakta
I anledning mitt bryllup begynte jeg på mitt hittil største prosjekt: en egendesignede festdrakt. Drakta henter inspirasjon fra beltestakkene fra Telemark, Vest-Telemarksbunaden og Paolo Sebastian's "Navy Blue Wool Coat". Ettersom jeg brukte veldig lang tid på å finne de riktige materealene og steder som solgte dem, har jeg listet dem opp nedenfor om andre er på jakt etter utstyr til lignende prosjekt.
Materealer for prosjektet:
Ullstoff: tekstil.no
Broderingsgarn: Nordaker Bunader
Fuskepels og lin: Stoff og Stil
Garn til bregdaband: Husfliden
Tinn-maljer: Husfliden
Lenke: Panduro
Oksiderte øreringer og heng til arvesølv: Sølvsmidja
Mansjetter: Trønderbunaden via Husfliden.
Bunadsskjorte: Øst-telemarksbunaden, kjøpt på finn.no.
Resterende søljer/tinnbrosjer er arvet og lånt fra bestemor og min mor.
Kronen: Santfe 4 via Amazon.co.uk
Bånd til kronen og sytilbehør: M. Sommer
Tusen takk til hjelp fra Erik til hjelp med oppmålinger, og til Grethe til å finne riktig broderingsgarn.
Om du har lyst å lage den selv eller bruke noen av mønstrene er det helt greit, og det er bare å spørre om det skulle være noe.
Kjolen
Skjorta har jeg kjøpt ferdig, og den hører orginalt til Øst-Telemarksbunaden. Ullstoffene er i fargene "14 lys marine, kvalitet 1" (kjolen) og "35 flyblå, kvalitet 2" (detaljer) fra tekstil.no, og broderingsgarnet er i de to blåfargene fra rogalandsbunaden, kjøpt hos Nordaker Bunader.
Kjole halvnære
Hals-søljen etter min bestemor hadde ingen heng, men har satt på oksiderte heng med løv fra sølvsmidja. Tinn-maljene er fra husfliden, lenken fra panduro og tinn-søljen er min mors.
Hele drakten
Drakten har to grunnfarger, flyblå og lys marine. I tillegg har broderingsmønstrene to lysere blåfarger og hvitt for å ta igjen skjortefargen. Bregdabåndet har også en offwhite farge, for å dempes litt og passe sammen med tinnet og fuskepelsen.
Kappe
Kappen er laget i "flyblå" ullstoff, kantetet med falsk pels. Den er todelt, hvorav både kappen og toppen kan brukes alene. Søljen er arvet etter min bestemor.
Kappens overdel
Kappens overdel er drapert over skuldrene og har en påsydd kant i halsen for å holde fasongen. Fuskepelsen er håndsydd fast på innsiden og undersiden for å gjøre den litt fyldigere og pen både innenfra og utenfra.
Kappens underdel
Kappen ligger fra skuldrene til anklene og har fuskepels på nedre kant. Den kan brukes uten overdelen, men er penest med den på.
Mønstre
Mønstrene har jeg tegnet selv, men jeg har hentet mye inspirasjon fra forskjellige bunader og beltestakker. Hovedsaklig har de hentet inspirasjon fra vest-telemarksbunadene og beltestakkene.
Stakk broderi Mønster
Dette mønsterettok utgangspunkt i blomster på forklene til enkelte beltestakker fra Telemark. I de orginale variantene er det blå eller lilla orkideer med grønne stilker, i mange flere fargenivå, nyanser og ikke minst flere kruseduller. Min variant er mer forenklet og tilpasset mine tre farger.
Vest mønster
Dette mønsteret tok utgangspunkt i et vest-telemark broderi, så tanken og fasongen stammer derifra. Blomstene ble bytet ut med trønderrosa, en meget enkel sommerfugl ble omgjort til en blåvinge, og jeg la til ei lynghumle. Videre la jeg til noen blader og gjorde om bunnen til å ligne en cellekjerne
Vest
Vest broderi
Vesten er laget i ull og foret med lin. Broderiene har jeg designet selv, med utspring i et mønster fra Vest-Telemarkbunaden
Vest kantbånd
Kantbåndene til vesten ble klippet til av ullstoff, strykt så den lukket seg på midten med dampstryking, og foret med lin. Denne ble så festet på resten. Dette ga den litt mer tykkelse og styrke enn å bare feste det rett på overdelen, så det er trygt å stamme hempene og slikt no.
Stakk og bregdaband
Et bregdabånd eller stakkbånd som det også kalles flettet i tre farger. To av fargene er nesten identiske, men med forskjellig garntype.
Stakk
Stakken er sydd i marineblå ull med ullbroderingsgarn garn fra rogaland. Fargene er de samme som i Rogalandsbunaden.
Bregdabånd
Et bregdabånd eller stakkbånd som det også kalles flettet i tre farger. To av fargene er nesten identiske, men med forskjellig garntype.
Brudekronen
Jeg har alltid likt ting som skinner. Denne brudekrona er langt i fra de tradisjonelle som man kan låne, og enda lengre fra de spinkle som lages av sølvsmidja. I steden har jeg gått for en eventyr-stil.
Brudekronen
Innsiden av kronen og nedre kant er tildekket med lys marineblå ull, og innsiden er foret med isopor for å gi ulla noe å festes på.
Brudekronen i bruk
Båndene på brudekronen henter igjen litt av det tradisjonelle. For å passe til resten av drakta kjøpte jeg noen nydelige blå bånd på M.Sommer i Trondheim og festet på innsiden. Det er også en snor der som kronen kan knytes fast med.